top of page
  • Skribentens bildBenny Silvergren

Consulting for dummies: att bli konsult

Uppdaterat: 13 maj

Konsultbranschen är både spännande och utvecklande. Med en ökande efterfrågan på konsulter och konsultbyråer uppmanar vi dig att bli bekant med branschen och att överväga valet om det intresserar dig.


I det här inlägget kommer vi att diskutera kring vad man bör tänka på innan man blir konsult. Oavsett om du funderar på att bli konsult eller redan har bestämt dig, hoppas vi att i det här inlägget kunna ge dig några grundläggande tips i konsultdjungeln.


Systemutvecklare som arbetar

Då det finns mycket att säga om detta ämne kommer artikeln att delas upp i två delar. Denna artikel, som är den första delen, kommer vi att prata om vad du behöver tänka på om du vill bli konsult. Den följande delen av artikeln kommer att belysa vad du behöver göra när du väl har bestämt dig för att bli konsult.


Om du redan har bestämt dig för att bli konsult kan du hoppa över den här delen och börja läsa "Consulting for dummies: konsultvägledning".


Hur vet du om konsult är rätt karriär för dig?

Det finns många fördelar med att arbeta som konsult. Många väljer branschen på grund av flexibla arbetstider, variation när det gäller projekt och kunder samt frihet. Om du känner dig fast i arbetskarusellen och vill förändra ditt liv kanske konsultupplägget är rätt för dig.


Livet som konsult är ett spel av risker och belöningar. Som konsult är det lättare att tjäna mer pengar jämfört med om du är anställd. Å andra sidan exponerar du dig för högre risker. Till exempel om du inte har ett uppdrag eller är sjukskriven. Du bör vara medveten om detta och känna dig bekväm med det om du funderar på att bli konsult.


Äg din tid genom att bli konsult

Att arbeta som konsult ger dig kontroll över din tid och arbetsbelastning. Detta görs genom möjligheten att välja vilka projekt du vill engagera dig i och dina arbetstimmar, till skillnad från att vara anställd där du tilldelas projekt.


Genom att helt fokusera på ett projekt åt gången kan många konsulter prestera och leverera goda resultat på kortare tid. Det sägs att konsulter varken arbetar mer eller mindre än någon annan anställd, men de har möjlighet att uppnå mer eftersom distraktioner som sidoprojekt, internpolitik och administration elimineras.


Kartlägg dina färdigheter

För att lyckas som konsult är det viktigt att specificera dina färdigheter och desto mer nischade desto bättre. Konsulter blir vanligtvis anställda för ett specifikt projekt eller en tidsbegränsad uppgift tack vare den expertis de kan bidra med till kunden.


Om du letar efter att göra en u-sväng i din karriär och specialisera dig inom ett helt nytt område är konsult inget att rekommendera i nuläget. Men om du i stället letar efter möjligheter att utveckla den kompetens du redan har och i stället tillämpa dem inom olika områden, kan du dra nytta av konsultbranschen.


Du gör omedelbar påverkan

Som konsult måste du vara redo att sätta igång direkt med arbetet. Eftersom konsulter oftast arbetar med tidsbestämda projekt förväntas de leverera omedelbara resultat. Något som skrämmer några och triggar andra.


Det är inte ovanligt att din uppdragsgivare inte har förberett en ordentlig introduktion eller är helt vana att guida dig under dina första dagar på jobbet. Därför är det fördelaktigt om du kan agera snabbt och ta egna intiativ. Då kan det vara fördelaktigt att tillhöra ett konsultbolag som kan hjälpa dig att prioritera och planera ditt arbete.


Fokusera på ditt

Du lever för det du gör, inte för vilken plats du arbetar på. Eller hur? Som konsult behöver du inte delta i möten som inte rör de projekt du arbetar med, och du behöver inte lösa problem som inte är dina att lösa.


Som konsult kan du arbeta med det som intresserar och utvecklar dig. Som nämnts tidigare, när distraktionerna försvinner kommer du att kunna prestera och fokusera på dig själv och ditt arbete på ett sätt du inte har kunnat tidigare.


Om det som nämns i den här artikeln känns igen av dig kan konsultbranschen vara något för dig att utforska. Stanna kvar hos oss och läs artikeln "Consulting for dummies: konsultvägledning"'.


Om Everone

Everone är en agentur för dig med minst tre års arbetslivserfarenhet som systemutvecklare som längtar efter att bryta sig loss från statiska jobbsituationer och arbeta på dina egna villkor. Vi hjälper dig som vill ha en flexibel arbetssituation och kunna fokusera på det du är bra på: kod. Vi tar helt enkelt hand om resten.


Everone erbjuder

  • Flexibilitet när det gäller val av arbetsplats och hårdvara

  • 100% transparens kring vad som faktureras för ditt arbete

  • Frihet och öppenhet - inga konkurrentklausuler eller annat trams

  • Stöd och support kring struktur, admin och sälj - medan du fokuserar på arbetet

  • En lönemodell med ett pottsystem där du styr över vad dina uppdragsintäkter går till


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page