top of page
 • Skribentens bildBenny Silvergren

Consulting for dummies: konsultvägledning

Uppdaterat: 13 maj

Om du läser den här artikeln är du intresserad av att bli konsult. Att välja att bli konsult är ett stort steg mot en mer flexibel livsstil, men det medför också ett större ansvar. I den här artikeln kommer vi att presentera några grundläggande steg som hjälper dig på vägen mot att bli konsult. Kom ihåg, det finns alltid människor som kan hjälpa dig med de delar du saknar kunskap eller intresse för inom olika områden i processen.


Om du är osäker på om du vill bli konsult eller inte, kan du börja med att läsa "Consulting for dummies: att bli konsult".


Systemutvecklare dator med kod

Specificera dina färdigheter

Innan du ger dig ut på konsultmarknaden måste du specificera dina färdigheter. När vi pratar om färdigheter syftar vi inte på hur många års utbildning eller certifikat du har, utan på praktiska färdigheter.


Dina färdigheter är ditt vapen inom konsultområdet. Det spelar ingen roll vem som har det största eller coolaste vapnet – det som betyder något är vem som har förmågan att använda det.

Har du erfarenhet och färdigheter att bedöma en klients problem och vidta åtgärder baserat på det?


Genom att analysera och specificera dina färdigheter kommer du att veta vad du har att erbjuda marknaden, liksom vad du behöver arbeta på baserat på vad marknaden kräver. För att ta reda på vad marknaden kräver och efterfrågar är det bra att ta hjälp av andra som har en en bättre insikt i branschen.


Prissättning som konsult

Prissättning är svårt. Parametrar att överväga inkluderar typen av uppdrag, uppdragets längd, typen av kund, konkurrensen, möjligheten att arbeta på distans och antalet parter involverade i kontraktet mm. Utöver dessa fakta måste några mjuka parametrar inkluderas i prissättningsstrategin. Till exempel ökar ett högre pris förväntningarna från kunden och även pressen på dig som konsult.


Många konsulter gör ofta misstaget att ha ett standardpris. Genom att göra det missar konsulter ofta många bra möjligheter och uppdrag. Genom att göra en noggrann analys av situationen och ovanstående parametrar kan du fastställa ett pris som du känner dig bekväm med varje gång. Sträva efter att förhandla om priset över tiden när du skapar större värde för kunden. Bygg upp din förhandlingsstyrka!


Hitta kunder och uppdrag

Konsultbranschen är en djungel fylld av äventyr, skatter och oändliga möjligheter. Precis som i vilken annan djungel som helst finns det även fällor och faror. Här kommer du inte bara att hitta vänner och fiender, utan också hybrider som lever i en värld mellan kunderna och dig som konsult.


Förutom att djungeln kan vara svår att navigera är det också tidskrävande att hålla sig uppdaterad om hur marknaden förändras och dess behov. Tid, energi och engagemang är avgörande faktorer för framgång. Självklart kan du få hjälp av uppdragsförmedlare eller mäklare, men var vaksam. Allt som oftast står de på kundens sida.


Några av konsekvenserna av att välja fel väg kan vara komplexa kontraktskedjor som kan leda till felaktig prissättning, orättvisa villkor och ökad legal risk för dig. Det finns även icke-konkurrens- och inlåsningsklausuler som minskar din självständighet på marknaden.


Minimera riskerna

För att minimera riskerna och maximera dina chanser till framgång som konsult rekommenderar vi att du sätter upp en strategi för hur du närmar dig dina kunder. Vilka kontakter har du i ditt nätverk och vilka kontakter behöver du få för att få rätt uppdrag? Identifiera och kontakta pålitliga och etablerade uppdragsförmedlare/mäklare/partners. Några frågor att ställa mäklaren och förvänta dig tydliga svar på är:

 • Vad är din del av kakan? Hur mycket av de fakturerade timpriset går till dig.

 • Kan du få en kopia av kundavtalet?

 • Vad händer om kunden inte betalar fakturan? Vem står ansvarig.

 • Om du inte trivs med uppdraget eller behandlas illa av kunden, hur hanteras det?


Utnyttja gamla kollegor eller arbetsgivare. Var aktiv på LinkedIn och marknadsplatser som Brainville med mera.


Ta hjälp!

När du har gjort denna analys är det dags att fråga dig själv:

 • Känner du dig bekväm med att vara din egen säljare?

 • Kan du hålla dig uppdaterad om marknaden?

 • Hur definierar du en bra möjlighet?

 • Vem kan hjälpa och backa dig när det behövs?


Om du inte är helt säker på hur du ska svara på dessa frågor, var inte rädd att söka vägledning eller hjälp.


Om du är systemutvecklare och funderar på att bli konsult, eller redan är, tveka inte att kontakta Everone för gratis karriärrådgivning. Tack vare över 20 års erfarenhet inom branschen och ständig uppföljning av marknadens utveckling hittar Everone sätt att utmana marknaden på ett nytänkande och modernt sätt.


Om Everone

Everone är en agentur för dig med minst tre års arbetslivserfarenhet som systemutvecklare som längtar efter att bryta sig loss från statiska jobbsituationer och arbeta på dina egna villkor. Vi hjälper dig som vill ha en flexibel arbetssituation och kunna fokusera på det du är bra på: kod. Vi tar helt enkelt hand om resten.


Everone erbjuder

 • Flexibilitet när det gäller val av arbetsplats och hårdvara

 • 100% transparens kring vad som faktureras för ditt arbete

 • Frihet och öppenhet - inga konkurrentklausuler eller annat trams

 • Stöd och support kring struktur, admin och sälj - medan du fokuserar på arbetet

 • En lönemodell med ett pottsystem där du styr över vad dina uppdragsintäkter går till
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page